Džiovinti vaisiai

Frazę „valgykite daugiau vaisių ir daržovių“ girdime nuo pat vaikystės. Žmonija visais laikais mėgo vaisius: jie skanūs, lengvai virškinami, aprūpina organizmą greita energija. Antropologai teigia, kad beždžionės ir pirmykščiai žmonės labiau mėgo saldaus skonio vaisius, nes pastebėjo, kad tarp saldžių vaisių kur kas rečiau pasitaiko nuodingų. Pirmykštės medžioklių gentys ieškojo laukinių vaisių ir uogų, bet, išmokę dirbti žemę, patys pradėjo auginti vaisius vedančius krūmus ir medžius. Taip pat išmoko džiovinti vaisius, taigi galėjo maitintis jais ir ne sezono metu. Šiandien vaisiai vertinami už maistingumą ir malonų skonį. Juose gausu ląstelienos, vitaminų ir mineralų. Manoma, kad vaisiuose esantys pigmentai ir kiti cheminiai junginiai, suteikiantys jiems ryškią spalvą, turi antioksidantinių savybių. Dietologai ragina kasdien suvalgyti 2-3 porcijas kuo skirtingesnių spalvų vaisių. Šviežių vaisių racioną patariama paįvairinti džiovintais vaisiais.

Džiovintuose vaisiuose labai mažai vandens, todėl beveik visus džiovintus vaisius galima laikyti metus ir ilgiau. Energijos ir maistinių medžiagų kiekis juose yra didesnis nei šviežiuose. Kad gauti 450 g „gamtos saldainiais“ vadinamų razinų, tenka sudžiovinti 1,8 kg vynuogių. Senoviniu būdu saulėje džiovinamos vynuogės virsta razinomis. Saulėje džiovinti vaisiai  įgyja tam tikro paslaptingumo ir energijos. 

  • Šiuo metu mūsų asortimente daugiau kaip 45 pozicijas užima džiovinti vaisiai ir uogos. Pas mus rasite:

    • rečiau sutinkamas džiovintas uogas be jokių maistinių priedų, tokias kaip: goji, dumplūnės, šilauogės, vyšnios, šilkmedžio uogos:

     

     

    • egzotiškus „natūralius“ džiovintus vaisius iš Tailando, tokius kaip: mangai, ananasų žiedai, drakono vaisiai:

     

     

    • labai dideles „natūralias“ figas, suvertas ant virvutės ir vidutinio dydžio figas iš Turkijos:

     

     

    • ne tik „įprastus“ džiovintus abrikosus iš Turkijos ir slyvas iš Čilės ar Argentinos, bet ir saulėje džiovintus „natūralius“ abrikosus iš Turkijos.

     

     

    • 2 rūšis „natūralių“ datulių su kauliuku: labai dideles datules iš Izraelio ir datules iš Irano mažose dėžutėse:

     

     

    • dar 3 rūšis skirtingo skonio datulių: „įprastas“ datules iš Irano, labai gardžias datules gliukozės sirupe iš Pakistano ar Tuniso, raudonas datules sirupe iš Kinijos:

     

     

     

    • 5 rūšis razinų: razinas Sultana iš Irano, saldžias juodas dideles ir sultingas Jumbo Flame razinas iš Čilės,  šiek tiek rūgštesnes dideles rudas Jumbo Thompson razinas iš Čilės, Golden razinas iš Irano, dideles šiek tiek rūgštesnes Golden Jumbo iš Čilės:

     

     

    • 2 rūšis skirtingo skonio cukruotus imbierus: aitresnius imbierų kubelius iš Kinijos ir švelnesnio skonio imbierų lazdeles iš Tailando; 
    • 2 rūšis džiovintų kinkanų iš Kinijos: oranžinės spalvos cukruotus kinkanus ir ryškiai geltonus kinkanus sirupe:

     

     

    • 5 rūšis skirtingos formos ir spalvos (natūraliai geltonos, žalios ir  raudonos) ananasus iš Tailando: sodraus skonio ananasų žiedus, kurie išgaunami iš labiausiai prinokusios centrinės ananasų vaisiaus dalies, ir lengvesnio skonio ananasų lapelius bei  kubelius;
    • papajų kubelius iš Tailando:

     

     

    • 2 rūšis džiovintų mangų kubeliais ir juostelėmis, džiovintus melionus ir gvajavas iš Tailando:

     

     

    • džiovintas braškes ir vyšnias sirupe iš Kinijos;
    • 2 rūšis džiovintų greipfrutų (natūraliai geltonos ir žalios spalvos) iš Tailando:

     

     

    • džiovintas kriaušes ir persikus iš Pietų Afrikos Respublikos:

     

     

    • 2 rūšis džiovintų obuolių: iš Moldavijos (panašūs į „naminius“) ir baltus obuolių žiedus iš Kinijos;
    • džiovintas spanguoles iš JAV:

     

     

    • 2 rūšis bananų traškučių iš Tailando: su medumi  ir karamelizuotus.

     

     

    • 2 rūšis spalvingo ananasų mišinio.

     

     

    • „Penkių vaisių mišinį“: