Prieskoniai

Yra labai senas gražus posakis: „Įvairovė yra gyvenimo prieskonis“. Tačiau galima pasakyti ir kitaip: „Prieskoniai paįvairina mūsų gyvenimą“.

Prieskoniai – aromatingos medžių ar krūmų sėklos, kvapūs vaisiai, žievė, šaknelės, lapeliai ir žiedai, prieš vartojimą beveik visada išdžiovinami. Didžioji dalis prieskoninių augalų auga tropinio ir subtropinio klimato juostose (Indijoje, Pietryčių Azijoje). Molukai – Indonezijai priklausančios salos, iš kurių kilo gvazdikmedis ir muskatmedis, ilgą laiką buvo vadinamos Prieskonių salomis. Tūkstančius metų prieskonius į Europą gabeno prekybiniais keliais, nusidriekusiais per Pietvakarių Aziją. Vieni pirmųjų Viduržemio jūros krantus jūrų keliais pasiekė pipirai ir cinamonai. Prieskoniai buvo reta ir labai brangi prekė. Ilgus amžius pelningą prekybą prieskoniais valdė Venecijos pirkliai. Į ilgas keliones, ieškodami prieskoniais turtingų šalių, plaukdavo olandų ir portugalų jūreiviai. Taip, keliaujant jūromis, buvo atrastos Pietryčių Azijoje esančios legendinės Prieskonių salos.

Istoriškai žolelės ir prieskoniai buvo dedami į maistą, kad jis būtų kvapnesnis ir skanesnis. Šių dienų tyrimai atskleidė, kad prieskoniuose ir žolelėse gausu sveikatai naudingų gyvųjų augalų junginių - taip vadinamų fitochemikalų (mokslininkai jų suskaičiuoja iki 25 tūkstančių). Viename leidinio „Journal of the American Nutraceutical Association“ numeryje buvo aprašytas prieskonių mišinio (sudėtinės dalys:  ciberžolės, gencijono šaknys, aitrioji paprika, vanilinas) tyrimas: „manoma, kad ilgalaikis mišinio vartojimas kartu su maistu turėjo teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje“. Tyrėjai neišsiaiškino, kuri iš sudėtinių mišinio dalių buvo už tai „atsakinga“.  Manoma, kad daugelis prieskonių puikiai dera ir puikiai veikia kartu. Tad saikingai vartokime kuo įvairesnius prieskonius tokiais deriniais, kokius tik galime sugalvoti.

  • Prieskonių asortimentas pasižymi ypatinga gausa ir įvairove – turime daugiau kaip 130 pavadinimų prieskonių (didelę jų dalį sudaro mišiniai).

    PRIESKONIŲ MIŠINIAI

    Siūlome 40 pavadinimų prieskonių mišinių „Baiva“ - jie gaminami  iš prieskonių, džiovintų žolelių bei daržovių, nepridedant jokių maistinių priedų. Tik ketvirtadalis šių mišinių savo sudėtyje turi druskos. Stengdamiesi  įtikti skirtingiems skoniams, siūlome po kelis pavadinimus „Baivos“ mišinių, skirtų to paties produkto gardinimui.

    5 pavadinimus paukštienos prieskonių:

    • paukštienos prieskoniai „Salsa“ – skirti kario, be kurio neįsivaizduojami paukštienos patiekalai Rytuose, gerbėjams. Pikantišką skonį pabrėžia imbierai, saldžioji ir aitrioji paprikos, tradicinį paskonį įveda česnakai, o garstyčių sėklos ir juodieji pipirai suteikia šiek tiek aštrumo;
    • tradiciniai rytietiški paukštienos prieskoniai, jų dominantė – kuminai, juos arba mėgstame, arba ne. Sudėtyje yra ciberžolės, imbierų, juodųjų pipirų, kmynų, kalendrų, česnakų, paprikų;
    • česnakinis paukštienos marinatas – skirtas paukštienos gardinimui mišiniu gerokai prieš kepant. „Išraiškingosios“ sudėtinės dalys – tokios kaip karis, ciberžolės, kuminai, palaikius mišiniu įtrintą paukštieną („pamarinavus“), harmoningai susimaišo su česnakais, svogūnais, saldžiąja ir aitriąja paprikomis, juodaisiais pipirais, kalendromis;
    • paukštienos prieskoniai „Manoji Rozmari“ – rozmarinų, čiobrelių, mairūnų mėgėjams – tiems, kam patinka tradicinis „Provanso“ žolelių mišinys. Prie paminėtų žolelių mišinyje puikiai dera aitrioji ir saldžioji paprikos, kmynai, ciberžolės, petražolių lapeliai, česnakai, kalendros;
    • paukštienos prieskoniai su sezamais – tradicinių paukštienos ruošimo būdų šalininkams. Sudėtyje – česnakai, sezamai, saldžioji ir aitrioji paprikos, svogūnai. Sezamų dėka paukštiena pasidengia traškia gelsva plutele ir įgyja pikantišką skonį.

     

    3 pavadinimus šašlyko prieskonių:

    • pikantiški šašlyko prieskoniai – tradicinių šašlyko ruošimo būdų mėgėjams – tiems, kam patinka saldžiai rūgštokas švelniai aštrus pikantiškas skonis, kurį papildo dašių, raudonėlių, rozmarinų, ciberžolės kvapai;
    • „Janinos“ šašlyko prieskoniai – trylika sudėtinių dalių kuria gražiausios vasaros  šventės nepakartojamą nuotaiką:  saldžiosios ir aitriosios  paprikos, kalendros, garstyčios, svogūnai, juodieji pipirai, pomidorai perteikia trumpiausios vasaros nakties harmoningą  jausmingumą, o mairūnai, bazilikai, petražolės, raudonėliai, čiobreliai – nuo upės kylančio rūko ir pievų aromatą;
    • šašlyko prieskoniai „Seni draugai“ –  saldžiųjų ir aitriųjų paprikų, kalendrų, garstyčių, česnakų, svogūnų, juodųjų pipirų kvapas ir skonis primena pasisėdėjimus prie laužo su draugais; dašiai, imbierai, petražolės, bazilikai – bendrumo jausmą, apgaubtą vasaros nakties kvapų.

     

    3 pavadinimus didkepsnio prieskonių:

    • tradiciniai didkepsnio prieskoniai;
    • didkepsnio prieskoniai su juodosiomis garstyčiomis;
    • prieskonių mišinys „Madridas“.

     

    2 pavadinimus žvėrienos prieskonių:

    • pikantiškas pipirų mišinys su kadagių uogomis;
    • „Medžiotojų“ prieskonių mišinys.

     

    3 pavadinimus kiaulienos prieskonių:

    • keptos mėsos prieskoniai „Žara“;
    • „Meistro“ kiaulienos prieskoniai;
    • maltos mėsos prieskoniai „Močiutės receptas“.

     

    8 pavadinimus aštresnių  mėsos prieskonių (troškinių, padažų, kiaulienos ir kitų mėsos rūšių gardinimui):

    • prieskonių mišinys „Meksikietiškas“;
    • „Chimichuri“ su druska ir be jos,
    • prieskonių mišinys „Lotynų Amerika“;
    • prieskonių mišinys „Chmeli-suneli“;
    • prieskonių mišinys „Česnakinė paprika“;
    • „Pikantiškas česnakinis“prieskonių mišinys;
    • česnakiniai pipirai.

     

    3 pavadinimus žuvies prieskonių:

    • žuvies prieskoniai „Krapas“ ;
    • žuvies prieskoniai  „Žvejo sapnas“ su žolelėmis;
    • tradiciniai citrininiai žuvies prieskoniai.

     

    2 pavadinimus salotų prieskonių:

    • „Jaunamartės“ salotų prieskoniai su žolelėmis ;
    • „Mozarela Tomate“ prieskonių mišinys su pomidorų gabaliukais.

     

    9 pavadinimus universalių prieskonių mišinių (troškiniams, sriuboms, padažams):

    • „Provanso“ žolelių mišinys su  kvapniaisiais rozmarinais, mairūnais, čiobreliais;
    • žolelių mišinys „Vasara“;
    • daržovių  mišinys sriubai su morkomis, petražolių šaknimis, porų stiebeliais ir svogūnų griežinėliais;
    • 8 ingredientus turintis prieskoninių žolelių ir daržovių mišinys „Šeimininkės svajonė“;
    • „Pikantiškas“prieskonių mišinys;
    • „Anytos“ sriubos prieskoniai;
    • tradicinis universalus prieskonių mišinys;
    • 22 ingredientus turintis mišinys „Lieknumas“.  

    Bulvių prieskonius „Studentams“.

     

    PIPIRAI

    Mūsų prieskonių asortimente 20 pozicijų užima pipirai ir jų mišiniai. Pas mus rasite:

    • rečiau sutinkamus pipirus, tokius kaip: kajeno, sečuano, jalapeno, skaldytas čili paprikėles;
    • juodus, kvapiuosius ir baltus pipirus grūdeliais, maltus, skaldytus (smulkiai ir stambiau);
    • rožinius ir žaliuosius pipirus grūdeliais;
    • pipirų mišinius, tokius kaip: tradiciniai citrininiai pipirai; penkių pipirų mišinys (grūdeliais ir skaldytas), sudarytą iš  rožinių, žaliųjų, baltųjų, juodųjų ir kvapiųjų pipirų.

     

    „PRIESKONINĖS“ SĖKLOS

    Šioje grupėje - daugiau kaip 12  pozicijų:

    • ožragės (maltos ir sėklomis), kuminai (malti ir sėklomis), kalendros (maltos, skaldytos ir sėklomis), garstyčios (maltos ir sėklomis), pankoliai (malti ir sėklomis), juodosios garstyčios.

     

    DŽIOVINTOS DARŽOVĖS IR  „PRIESKONINĖS“ UOGOS

    8 pozicijos džiovintų daržovių, tokių kaip:

    • pomidorų  gabaliukais ir riekutės, saldžiosios žaliosios ir saldžiosios raudonosios paprikos, svogūnų griežinėliai ir gabaliukai, česnakų gabaliukai, porai;
    • kadagių uogos.

     

    PRIESKONINĖS ŽOLELĖS

    15 pozicijų prieskoninių žolelių, tokių kaip:

    • dašiai, gelsvė, ožragės lapai, raudonėliai, rozmarinai, bazilikai, mairūnai, laiškiniai česnakai  ir kt.

     

    „SALDIEJI“ PRIESKONIAI

    Daugiau kaip 35 pozicijas savo asortimente mes priskiriame  taip vadinamiems „saldiems prieskoniams“. Pas mus rasite:

    • retesnius brangius prieskonius, tokius kaip: šafranas dėžutėse, vanilės ankštys (tiek sveriamos, tiek dėžutėse.

     

    • žvaigždinius anyžius, kardamonus, muskatų riešutus, gvazdikėlius, ekologiškus Ceilono cinamonus (maltus ir lazdelėmis).

     

    • cukruotas apelsinų žieveles, cukruotas citrinų žieveles, kelias rūšis  kakavos miltelių, skaldytas kakavos pupeles, įvairių spalvų torto papuošimus.

     

    • kepinių „kvapus“: vanilės ankščių ekstraktą ir pastą, migdolų ekstraktą, rožių žiedlapių vandenį, apelsinų žiedų vandenį, burbono vanilės cukrų, puikios sudėties meduolių prieskonius;
    • ir kt.