Arbata

Šiais beprotiško ritmo laikais žmonėms būtina atsipalaiduoti, ramiai pabūti su savimi ir....,galbūt, su arbatos puodeliu. Arbata gali būti puikus kompanionas visą dieną – ne tik ilsintis, bet ir dirbant, sportuojant – reikia tik teisingai ją pasirinkti. Po vandens, arbata, ko gero, yra dažniausiai pasaulyje vartojamas gėrimas. Arbatoje randama didelė grupė žmogaus sveikatai naudingų augalinių cheminių medžiagų, taip vadinamų fenolių junginių. Polifenoliai aptinkami šiltųjų kraštų augalo, vadinamo Camellia sinensis, lapuose. „Nežolelinės“ arbatų rūšys ( žalioji, juodoji, baltoji bei ulongo) gaunamos iš to paties paminėto augalo – tik skiriasi  lapelių apdorojimo laipsnis (apie fermentaciją rašysime apibūdindami arbatų rūšis).

Arbatą importuojame iš Vokietijos. Tiekėjas siūlo daugiau nei 1000 pavadinimų arbatos. Mums imponuoja, kad net 350 pavadinimų sudaro ekologiška arbata – tai byloja apie atsakingą požiūrį į žaliavą, kurią tiekėjas įsiveža iš 40 pasaulio šalių. Didesnė dalis arbatų mišinių be aromatizatorių – naudojamos natūralios kvapiosios medžiagos. Daug dėmesio skiriama ajurvedinėms arbatoms, pasižyminčioms  turtinga sudėtimi, spalvingumu, kvapnumu ir subtiliu skoniu.
  • Siūlome daugiau nei 80 pavadinimų arbatos. Tame tarpe daugiau nei 50 pozicijų sudaro natūralios arbatos – joms priskiriame „grynąsias“ arbatas ir natūraliai aromatizuotas arbatas.

    BALTOJI ARBATA

    Daugiau nei prieš 3000 metų Kinijos imperatorius gerdavo tik baltąją arbatą, manydamas, kad ši prailgins jo gyvenimą – galbūt todėl baltoji arbata iki šiol vadinama „imperatorių gėrimu“. Pačios vertingiausios rūšys: „Baltas bijūnas“, „Vandens dvasia“, „Sidabro adata“. Baltosios arbatos lapeliai skinami tik rankomis, kol jų pumpurai dar ne visiškai išsiskleidę – juos dar dengia sidabriniai pūkeliai. Nuskinti lapeliai paskleidžiami ant bambukinių grotelių ir natūraliai vytinami, o po to atsargiai džiovinami neaukštoje temperatūroje. Po džiovinimo sidabriniai pūkeliai įgyja baltą spalvą (iš čia ir baltosios arbatos pavadinimas).  Pumpurų ir lapelių santykis būna skirtingas – „Baltajame bijūne“ yra vieno pumpuro ir dviejų lapelių santykis, o „Sidabro adata“ gaminama vien tik iš pumpurų, surinktų rankomis anksti pavasarį per labai trumpą laiką (ši arbatos rūšis labai brangi). Baltoji arbata auginama tik Kinijoje ir Šri Lankoje.

    Mūsų asortimente – 3 baltosios arbatos:

    • baltoji Kinijos Pai Mu Tan;
    • natūraliai aromatizuotas baltosios Pai Mu Tan arbatos mišinys su Kinijos Senčia. Sudėtyje yra raudonųjų ir juodųjų serbentų, aviečių ir aronijų uogų, rožių pumpurų ir žiedlapių;
    • natūraliai aromatizuotas baltosios Pai Mu Tan arbatos mišinys su žaliąja Kinijos jazminų arbata, žaliąja Chun Mee arbata, žaliąja Dardžilingo arbata. Sudėtyje yra: mandarinų žievelių, apelsinų gabaliukų, kardamonų, jazminų ir levandų žiedų.

    Baltoji arbata – mažiausiai apdorota iš visų arbatos rūšių ir joje labai daug  polifenolių, kurie, kaip manoma, stiprina imuninę sistemą.

    Arbatos ruošimas: plikyti  65 – 80 °C vandeniu. Pritraukimo laikas – 10 min. Tai šviesi ir švelni, išskirtinio skonio arbata, turinti nedaug kofeino.

     

    ŽALIOJI ARBATA

    Kinai sako: „Žalioji arbata sustabdo laiką“. Kinijoje ji geriama jau daugiau kaip 4500 metų. Į Japoniją žaliąją arbatą atvežė budistų vienuoliai, o Europą ji pasiekė XVII a. Nuo seno žalioji arbata tradicinėje Tolimųjų Rytų medicinoje naudojama gydymo tikslais. Ji visai nefermentuojama – surinkti lapeliai nuplikomi arba apšutinami karštais garais ir išdžiovinami. Gamybos proceso metu stengiamasi lapelių nesulaužyti, kad arbata išlaikytų savo vertingąsias savybes ir būtų puikios spalvos.

    Maždaug 20 % visos pasaulyje išgeriamos arbatos sudaro žalioji arbata. Daugiausia jos užauginama Kinijoje, Japonijoje, Indijoje.                                                                                                         

    Mūsų asortimente – 23 pavadinimai žaliosios arbatos:

    • 2 rūšys iš Japonijos: „Japan Bancha“, „Japan Sencha“;
    • rūšys iš Kinijos: „Gunpowder“, „Sencha“, „Yunnan“;
    • 1 išskirtinė arbata iš Japonijos - „Jazminų drakono perlai“. Ji  gaminama jazminų žiedlapius rankomis susukant  su žaliosios arbatos lapeliais į rutuliukus – „perlus“;
    • 10 natūraliai aromatizuotos žaliosios arbatos mišinių;
    • 7 žaliosios arbatos mišiniai su kvapiosiomis medžiagomis.

     

    Mišiniuose prie žaliosios Kinijos Senčios dažnai derinama baltoji Pai Mu Tan arbata. Mišinių sudėtyje yra:

    • žiedlapių (rožių, rugiagėlių, saulėgrąžų, levandų, medetkų, dygminų ,našlaičių, jazminų);
    • vaisių (mangų, svarainių, imbierų, mandarinų, apelsinų, citrinų, obuolių, figų);
    • uogų (braškių, aronijų, aviečių, vyšnių);
    • prieskonių (vanilės, cinamonų, kardamonų);
    • žolelių (citrinžolės);
    • lapelių (pasiflorų, ginkmedžio, bambuko).

    Žaliojoje arbatoje gausu katechinų, polifenolių, vitaminų C, E ir A, mineralų: kalio, kalcio, fluorido. Joje daug taninų, kurie, manoma, ramina nervų sistemą  – Japonijoje žalioji arbata geriama, norint atsipalaiduoti ir pakelti nuotaiką. Taip pat žalioji arbata geriama, norint išlaikyti normalų kūno svorį – manoma, kad ji skatina medžiagų apykaitą.

    Arbatos ruošimas: atvėsinti virintą vandenį iki 60-90 °C – kuo aukštesnės rūšies arbata – tuo vėsesniu vandeniu plikoma. Palikti 2 – 4 minutėms. Žalioji arbata gali būti užpilama kelis kartus – svarbiausia tarp užpylimų iki galo neišsausinti lapelių.

     

    ULONGO ARBATA

    „Oolong“ kinų kalboje reiškia „juodasis drakonas“ arba „gyvatė“. Pasak legendos, sodininką, apžiūrinėjantį džiovinamus arbatos lapelius, išgąsdino didžiulis roplys. Kai po kelių dienų jis išdrįso sugrįžti, lapeliai jau buvo pradėję fermentuotis. Pagamintos arbatos skonis buvo nuostabus. Taip buvo atrastas „auksinis viduriukas“ – pusiau fermentuota ulongo arbata, kurią gaminant, užaugę arbatos lapeliai švelniai susukami, po to leidžiama jų syvams iš lėto reaguoti su oru ir oksiduotis. Kai lapai pasiekia norimą oksidacijos lygį, jų fermentacija stabdoma, naudojant kaitinimą. Po to jie dar kartą susukami. Laiku sustabdyti fermentacijos procesą reikia ypatingų įgūdžių – reikia mokėti „skaityti“ vario spalvos pasikeitimus arbatos lapeliuose, tai vadinama „tinkamo laiko menu“. Nuo fermentacijos ir arbatos laikymo trukmės priklauso šios arbatos skonis – nuo vaisinio ir salyklo skonio iki stipraus. Panašiai kaip kai kurie vynai – tamsaus ulongo skonis bręsta laikui bėgant.

    Pagrindinis ulongo arbatos tiekėjas yra Kinija. 

    Mūsų asortimente – 3 ulongo arbatos:

    • Pieninis ulongas – pavadinimas atspindi arbatos skonį ir aromatą, įgytą skinant arbatžoles, staiga pasikeitus oro sąlygoms. Subtilaus aromato vanilės kremo skonio arbata auginama nuolat rūko apgaubtame drėgname Kinijos Funian regione;
    • „Oolong fu liang farm“ – šviesios gelsvos spalvos švelnaus gėlių skonio ulongo arbata iš Kinijos.
    • „Taivano žvaigždė“ - natūraliai aromatizuota ulongo arbata su žaliųjų citrinų riekelėmis ir medetkų žiedlapiais.

    Ši arbata turi tiek žaliajai, tiek juodajai arbatai būdingų naudingų savybių. Ulongas skatina virškinimą, todėl rekomenduojamas po sočių pietų. Kuo ilgiau išlaikytas ulongas, tuo jame mažiau kofeino.

    Arbatos ruošimas: lapeliai plikomi 95 °C virintu vandeniu – laikoma 3-5 minutes. Užpylus, arbatos lapeliai visiškai išsiskleidžia – jų krašteliai tamsesni, nei lapelių vidurys, nes šis mažiau paveiktas fermentacijos proceso. Vasarą „ledo“ arbatos mėgėjai ulongą geria šaltą.

     

    JUODOJI ARBATA

    Iki XIX a. Europoje buvo geriama tik žalioji arbata. Juodosios arbatos gėrimo era prasidėjo, kai britai ją pradėjo gaminti savo kolonijose. Juodoji arbata, skirtingai negu žalioji, yra fermentuojama – surinkti lapeliai susukami  ir 2 – 3 val. laikomi 35 – 40 C temperatūroje 95 – 98 % drėgmėje. Po to jie išdžiovinami. Manoma, kad būtent fermentacijos procesas sukuria tam tikrus unikalius antioksidantus, kurių neturi žalioji arbata.

    Nuo seno pagrindiniai juodosios arbatos augintojai yra Indija (čia užauginama 1/3 visos juodosios arbatos), Kinija, Šri Lanka, o dabar ir Indonezija, taip pat Kenija bei valstybės  Azijoje ir Pietų Amerikoje.

    Mūsų asortimente – 19 pavadinimų juodosios arbatos:

    • 3 rūšys juodosios arbatos: (i) juodoji Ceilono arbata; (ii) pirmojo skynimo išskirtinio skonio Himalajų Dardžilingo arbata; (iii) antrojo skynimo salyklo skonio Assam arbata;
    • 8 natūraliai aromatizuotos juodosios arbatos mišiniai;
    • 8 juodosios arbatos mišiniai su kvapiosiomis medžiagomis.

     

    Beveik visuose mišiniuose sumaišytos kelios rūšys juodosios arbatos: juodoji Ceilono arbata, juodoji Pietų Indijos arbata, juodoji Kinijos arbata, juodoji Assam arbata. Mišinių sudėtyje yra:

    • žiedlapių (rožių, rugiagėlių, saulėgrąžų, medetkų, dygminų ,našlaičių, jazminų);
    • vaisių (mangų, mandarinų, kivi, ananasų, papajų, apelsinų, citrinų, obuolių);
    • uogų (braškių, aronijų, aviečių, serbentų, vyšnių);
    • prieskonių (vanilės, cinamonų, gvazdikėlių, anyžių);
    • žolelių (citrinžolės, gelsvės);
    • lapelių (pasiflorų);
    • šaknų (saldymedžio);
    • kt.priedų (kavos pupelių, šokolado drožlių, karamelės granulių, kakavos granulių).

    Taigi, juodojoje arbatoje gausu flavonoidų, taninų, vitaminų C, K, P, mineralų: geležies, mangano, kalio, fluoro. Joje yra eterinių aliejų ir kofeino. Juodojoje arbatoje kofeino yra daugiau, negu žaliojoje. Tiek žaliojoje, tiek juodojoje arbatoje esantis kofeinas stimuliuoja lėčiau, negu kofeinas, aptinkamas kavoje.

    Arbatos ruošimas: skirtingų rūšių arbata plikoma skirtingai. Užpilama šviežiai užvirintu vandeniu – kuo trumpiau laikoma – tuo ji bus „lengvesnė“. Darjeeling juodoji arbata laikoma 2 – 4 min., o stipresnio skonio Assam reikia 5 minučių. Bet kokiu atveju, stimuliuojanti arbata paruošiama po 2 minučių, o raminanti – po 5 minučių. Laikant ilgiau kaip 8 – 10 minučių, arbatžolės pradeda išskirti kartaus skonio medžiagas – tai „sugadintos“ arbatos požymis.

     

    ŽOLELIŲ ARBATA

    Nuo seniausių laikų žmonės naudojo augalus, norėdami įgyti daugiau jėgų, išvengti negalavimų, taip pat ligoms gydyti. Per daugelį tūkstantmečių ši patirtis virto mokslu apie gydomuosius augalus. Seniausias dokumentas – tai 3700 metų prieš Kristų Kinijoje išleista knyga, kurioje buvo susistemintos žinios apie augalų gydomąsias savybes. Šiandien didžiulis dėmesys skiriamas augalų gydomųjų savybių tyrimams. Reikšmingą vietą čia užima žolelės ir paprasčiausias jų vartojimo būdas – žolelių arbata, kuri vis labiau populiarėja. Skonio ir aromato įvairovė išgaunama žolelių lapus, žiedlapius ir uogas maišant pačiais netikėčiausiais deriniais.

    Reikšmingą vietą žolelių arbatos asortimente užima ajurvedinė arbata – jos gamyba paremta receptais, per amžius sukauptais tradicinėje Indijos natūralaus gydymo medicinoje. Ajurvedinės arbatos mišiniai labai turtingi savo sudėtimi – juose populiarūs įvairūs  egzotiški prieskoniai, rožių pumpurai.

     

    Mūsų asortimente – 10 pavadinimų žolelių arbatos:

    • 5 žolelių arbatos be kvapiųjų medžiagų;
    • 3 natūraliai aromatizuotos žolelių arbatos;
    • 2 žolelių arbatos su kvapiosiomis medžiagomis.

     

    Žolelių arbatos sudėtys labai turtingos.

    Pavyzdžiui:

    • ajurvedinė arbata moterims – joje net 15 komponentų: obuolių gabaliukai, cinamonai, imbierų gabaliukai, rooibos arbata, gervuogių lapai, alyvuogių lapai, ananasų gabaliukai, gvazdikėliai, apelsinų žievelės, ramunių žiedlapiai, alijošiaus milteliai, rasakilos žolės, apelsinų gabaliukai, rožiniai pipirai, natūralios kvapiosios medžiagos;
    • stiprinanti ajurvedinė arbata su šeivamedžių uogomis – joje 12 komponentų: obuolių gabaliukai, šeivamedžių uogos, svarainių gabaliukai, verbenų lapai, imbierų gabaliukai, tulsi žolė, cinamonų lazdelės, kardamonai, raudonieji pipirai, rugiagėlių žiedlapiai, našlaičių žiedai, kalendrų sėklos.

    Žolelių arbata gali turėti ir raminamąjį, ir balansuojamąjį, ir stimuliuojantį poveikį. Joje nėra kofeino – taigi tai puiki alternatyva tiek žaliajai, tiek juodajai arbatai. Ji puikiai tinka vaikams.

    Arbatos ruošimas: žolelės užplikomos verdančiu vandeniu ir laikoma 7-10 min.

     

    RAUDONOJI  ROOIBOS  ARBATA

    Tai Pietų Afrikoje augančio Aspalathus Linearis augalo smulkūs, panašūs į adatėles lapeliai. Ji geriama tiek karšta, tiek šalta, bet kokiu paros metu, tiek viena, tiek pagardinta. Rooibos arbata – Pietų Afrikos nacionalinis gėrimas, įsitvirtinęs ir Europos arbatos mylėtojų virtuvėse.

    Mūsų asortimente 6 pavadinimai rooibos arbatos:

    • 1 rooibos arbata;
    • 1 ekologiška rooibos arbata be kvapiųjų medžiagų su rožių žiedlapiais „Mažyliams“;
    • 2 natūraliai aromatizuoti rooibos arbatos mišiniai;
    • 2 rooibos arbatos mišiniai su kvapiosiomis medžiagomis.

     

    Be rooibos arbatos mišinių sudėtyje yra:

    • žiedlapių (rožių, rugiagėlių, saulėgrąžų, jazminų, kinrožės);
    • vaisių (mangų, mandarinų, ananasų);
    • uogų (braškių, aronijų, aviečių, serbentų, vyšnių);
    • žolelių (citrinžolės, pipirmėtės);
    • daržovių (rabarbarų). 

    Rooibos arbatoje nėra kofeino – tad ypač tinka vaikams ir besilaukiančioms moterims. Rooibos arbatoje gausu: geležies, kalcio, fluoro bei mangano.

    Arbatos ruošimas: užplikyti verdančiu vandeniu ir palaikyti 7 – 10 minučių kol pritrauks.

     

    VAISINĖ ARBATA

    Pirmieji vaisinių arbatų mišiniai pradėti gaminti XVII a. viduryje. Vaisinė arbata ne tik skani, puikiai malšina troškulį, bet ir naudinga sveikatai. Sukurta gausybė vaisinės arbatos mišinių, kurių sudėtyje mes randame pačių egzotiškiausių sudedamųjų dalių, kurios suteikia arbatai unikalų skonį, puikią spalvą, turi vitaminų bei mikroelementų. Vaisinėje arbatoje nėra kofeino.

    Mūsų asortimente – 11 pavadinimų vaisinių arbatų:

    • 1 vaisinė uogų arbata be kvapiųjų medžiagų puikiai tinkanti vaikams – jos  sudėtyje: obuolių gabaliukai, erškėtrožių žievelės, šeivamedžių uogos, mėlynės, raudonieji ir juodieji serbentai, gervuogių lapai, dedešvų žiedlapiai, gervuogės;
    • 3 natūraliai aromatizuotos vaisinės arbatos;
    • 7 vaisinės arbatos su kvapiosiomis medžiagomis.

     

    Visų vaisinių arbatų sudėtyje gausu pačių netikėčiausių derinių. Štai natūraliai aromatizuotos vaisinės arbatos su granatų sėklomis sudėtyje – 11 komponentų: obuolių gabaliukai, vynuogės, kinrožių žiedlapiai, morkų gabaliukai, granatų žiedlapiai, burokėliai, papajų gabaliukai, natūralios kvapiosios medžiagos, granatų sėklos, dygminų žiedlapiai, vanilė.

    Arbatos ruošimas: užplikoma verdančiu vandeniu ir laikoma 8 – 10 min. kol pritrauks.

     

    MATĖS ARBATA

    Mūsų asortimente yra Matės arbata.

    Matė ruošiama iš bugienio genties medžio lapų. Matės arbatą pradėjo gerti Paragvajaus Guarani genties indėnai, o XVII a. ją pradėjo kultivuoti  jėzuitų misionieriai – to meto Europoje matės arbatą  vadino jėzuitų eliksyru. Lotynų Amerikoje matė – tradicinis gėrimas, juo šeimininkai vaišina svečius po sočių pietų. Ji skatina medžiagų apykaitą. Matės arbatoje yra vitaminų C, B1, B2, taip pat mineralų: fosforo, kalcio, geležies; amino rūgščių. Matėje yra mateino – medžiagos, panašios į kofeiną, bet skirtingai veikiančios. Mateinas gerina miegą, stimuliuoja nervų sistemą, suteikia energijos.

    Daugiausia matės arbatos užauginama Argentinoje, Brazilijoje, Paragvajuje.

    Matės ruošimas: arbata užpilama šaltu vandeniu ir po kelių minučių jis nupilamas (šaltas vanduo panaikina kartumą). Po to plikoma karštu vandeniu. Galima plikyti keletą kartų – kol arbata nepraranda savo skonio.

     

    PU-ERH ARBATA

    Mūsų asortimente - 3 pavadinimai Pu-erh arbatos:

    • fermentuota (juodoji) biri Pu–erh arbata;
    • į lizdelius supresuota fermentuota (juodoji) Pu-erh arbata;
    • į lizdelius supresuota žalioji Pu-erh arbata.

     

    Pu-erh arbatą verta išskirti kaip atskirą rūšį – ji gaminama iš plačių arbatos lapų, skinamų nuo laukinių arbatmedžių, augančių Kinijos pietvakariuose, pasienyje su Birma, Vietnamu bei Laosu. Pu-erh arbata žinoma nuo Tangų dinastijos laikų – siaurais kalnų takeliais dideliuose krepšiuose arbatžolės buvo gabenamos perdirbimui ir pardavimui į Pu‘er miestelį (iš čia ir kilo arbatos pavadinimas). Žinoma žalioji    Pu-erh arbata, bet labiausiai paplitusi juodoji (fermentuota ir antrinės fermentacijos) Pu-erh arbata. Ruošiant žaliąją Pu-erh arbatą, lapeliai šiek tiek pavytinami ir kepami, siekiant sustabdyti oksidaciją – tada jie vyniojami ir sukami, išgaunant tam tikrą formą, o po to presuojami, suteikiant arbatai lizdelių ar plytelių formą – gaunama žalioji Pu-erh arbata. Paruošta arbata ilgą laiką „nokinama“ tam tikromis sąlygomis (veikia šiluma, drėgmė ir bakterijos) – gaunama fermentuota (juodoji) Pu-erh arbata. Siekiant išgauti tolygumą, dažnai ji dar kartą fermentuojama. Toks „rauginimas“ suteikia Pu-erh arbatai unikalių savybių.

    Ši arbata garsėja savo gydomosiomis savybėmis – manoma, kad ji valo kepenis, padeda virškinimui, gerina medžiagų apykaitą. Pu-erh arbata gaminama tik Kinijoje.

    Arbatos ruošimas: plikoma verdančiu vandeniu, pritraukimo laikas – 5-7 min.

     

    LAPAČIO ARBATA

    Mūsų asortimente yra „Lapačio“ arbata.

    Tai amžinai žaliuojančio lapačio medžio, augančio Pietų Amerikoje, žievės arbata. Inkai ir jų palikuonys lapačio medžio žievę naudojo savo medicinoje gydymo tikslais. Pastebėta, kad ji malšina skausmą, ramina, gerina miegą, padeda atsikratyti nerimo ir baimės. Tyrimais nustatyta, kad lapačio arbatoje gausu: geležies, kalio, mangano, magnio, taip pat jodo. Manoma, kad lapačio arbata padeda sergant bronchitu, gastritu, alergija, mažakraujyste.

    Arbatos ruošimas:  2 šaukštus lapačio medžio žievės įberti į 1 litrą verdančio vandens – pavirti 5 min. ir, palaikius dar 15 min., nukošti.

     

    GELTONOJI ARBATA

    Mūsų asortimente yra Geltonoji arbata.

    Geltonoji arbata auga Kinijoje Junano provincijoje – tai viena rečiausių arbatos rūšių. Nuo senovės tai buvo imperatorių ir didikų gėrimas – jos gamyba buvo slepiama, o arbatžoles parduoti užsieniečiams buvo griežtai draudžiama. Nusižengus – grėsė mirties bausmė. XIX a. pradžioje Kinijos imperatorius leido geltonąją arbatą mainyti į sabalų kailius – taip per Rusiją ji atkeliavo į Europą. Geltonoji arbata gaminama iš vos prasiskleidusių arbatmedžio lapelių. Apdorojama nekarštoje saulėje, tad fermentuojasi tik kočiojimo metu – arbatžolės būna šiek tiek parudavę. Savybės panašios į žaliosios arbatos.

    Arbatos ruošimas: plikoma 70 – 80 °C vandeniu, paliekama pritraukti  3 – 5 min.