Riešutai

Seniai žinomas posakis „suvalgyk kasdien po obuolį ir nereikės gydytojo“ puikiausiai tinka ir šiandien, tačiau jį dar galima būtų papildyti – „ir saujelę riešutų“.

„Daugelyje riešutų gausu vitaminų, ypač folio rūgšties, B grupės vitaminų ir vitamino E; mineralų (geležies, kalcio, seleno, magnio, mangano, fosforo, cinko ir kalio); ląstelienos; gyvybiškai svarbių riebalų rūgščių; augalinių medžiagų (flavonoidų); augalinių sterolų. Mokslininkai nustatė, kad riešutai teigiamai veikia sveikatą – mažina cholesterolio kiekį kraujyje, insulto riziką, reguliuoja svorį. Reguliariai valgant riešutus, mažėja širdies ligų pavojus.“ (Dr. Rosemary Stenton. „Sveikos mitybos vadovas“)

Gali kilti klausimas, kokie riešutai geriausi? Visi be išimties riešutai pasižymi sveikatą teigiamai veikiančiomis savybėmis. Kad gautumėte tam tikrų riešutų tyrimais atskleistą naudą, užtenka jų suvalgyti 30 gramų per dieną ar 150 gramų per savaitę. Taigi, kramsnokite riešutus vienus, berkite juos  į jogurtą, įvairias salotas bei padažus. 


  • Šiuo metu mūsų asortimente daugiau kaip 40 pozicijų užima riešutai. Pas mus rasite:

    • rečiau sutinkamus riešutus, tokius kaip: karijai, makadamijų riešutai, pistacijų branduoliai, pinijų branduoliai, bertoletijos:

     

     

    • 4 rūšis anakardžių riešutų: labai didelius baltus aukščiausios kokybės anakardžius (W240) iš Vietnamo, vidutinio dydžio šviesius traškius anakardžius (W450) iš Vietnamo, anakardžių riešutų puseles iš Indijos, Lietuvoje pasūdytus ir pakepintus anakardžių riešutus:

    Storalukščiai anakardžių riešutai susiformuoja minkštame, panašiame į obuolį apvalkale (šis naudojamas likeriams gaminti), ir prinokę išlenda pro apvalkalo gale esančią angą. Riešutų lukštuose susikaupę aitrūs aliejai neutralizuojami  kaitinant lukštus, o tada išimami ir patys riešutai. Arčiau karščio šaltinio buvę riešutai šiek tiek gelsvesni – antros rūšies. Pirmos rūšies anakardžių riešutai yra balti. Anakardžiuose gausu mineralų: mangano, vario, magnio, fosforo, kalcio bei seleno.

     

     

    9 rūšis migdolų riešutų:

    • dvi rūšis „paprastų“ migdolų: didelių šviesių labai gardžių migdolų („Nonpareil“) iš JAV ir mažesnių saldžių  migdolų iš JAV;
    • kepintus negliaudytus migdolus:

                                                            

             

    • dvi rūšis pasūdytų blanširuotų migdolų pakepintų aliejuje iš Ispanijos;
    • dvi rūšis mažai arba gausiai pasūdytų ir „sausai“ pakepintų migdolų lengvai nusilupančia luobele iš Ispanijos;
    • dvi rūšis „saldžių“ migdolų: Lietuvoje pagamintų „Kepintų migdolų su medumi“ ir karamelizuotų migdolų iš Ispanijos:

     

     

    • mėgstantiems gaminti: migdolų riekutes, žemės riešutų riekutes, kepintus žemės riešutų gabalėlius, kokosų riešutų drožles bei kubelius:

     

     

    • gliaudytus graikinius riešutus iš Moldavijos, Lenkijos ar Ukrainos ir labai didelius šviesius negliaudytus graikinius riešutus iš JAV:

     

     

    • gliaudytus lazdynų riešutus iš Turkijos ar Gruzijos, Lietuvoje pagamintus „Lazdynų riešutus su medumi“  ir negliaudytus lazdynų riešutus iš Gruzijos;
    • negliaudytus kedrų riešutus iš Rusijos:

     

     

    • 2 rūšis pistacijų, pasūdytų ir pakepintų Lietuvoje: vidutinio dydžio pistacijas iš Irano ir labai dideles pistacijas iš JAV;
    • 3 rūšis žemės riešutų apvalkale: Lietuvoje pagamintus žemės riešutus apvalkale „Jėga“ su paprika arba su svogūnais, žemės riešutus apvalkale čili skonio iš Kinijos:

     

     

    • gliaudytus žemės riešutus ir blanširuotus žemės riešutus (be luobelės);
    • blanširuotus žemės riešutus, pasūdytus ir pakepintus Lietuvoje;
    • Lietuvoje pagamintus „Žemės riešutus su medumi“ ir karamelizuotus žemės riešutus iš Ispanijos:

     

     

    • negliaudytus žemės riešutus, pakepintus Lietuvoje, ir negliaudytus žemės riešutus iš Ispanijos, pakepintus su jūros druska: